Bestuurder van een gemeente zijn is een ‘mooie hondenbaan’

Na de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar keren veel wethouders niet terug op hun op hun post. Ze treden gedwongen of vrijwillig af. En dat terwijl de afgelopen acht jaar al 457 wethouders zijn opgestapt. Jaar op jaar worden records gebroken.

Hoge werkdruk, mediastress en kwetsbaarheid leggen een steeds hogere druk op deze functie. (Geestelijke) fitheid wordt meer en meer een aandachtspunt bij de selectie van wethouders. Uit onderzoek is gebleken dat zeker de helft van de ‘gevallen’ wethouders is opgestapt vanwege nalatigheid of hun gedrag. Wethouderschap is eigenlijk topsport en dat betekent dat er een goede balans gevonden moet worden. De vergelijking met topsport is heel goed te maken.

Topsport

Wat doet topsport met de psyche? Ook topsporters hebben te maken met hoge werkdruk, intensieve training en veel wedstrijden, strenge voedingsvoorschriften, wedstrijdspanning en de druk van hun publiek. Ongezouten commentaar van de buitenwereld; je moet er maar tegen bestand zijn. In onderzoeken komt steeds meer naar voren dat topsporters mentaal kwetsbaar zijn.

Topsport wordt veelal omgeven door goede begeleiding en coaching. Om je doel te halen, maar zeker ook om na je carrière een goede maatschappelijke doorstart te maken. En daar gaat de vergelijking mank. De meeste bestuurders kunnen wel een beetje ondersteuning gebruiken: een coach die een spiegel kan zijn voor de bestuurder, maar ook alvast met je meedenkt voor de periode erna.

De afgelopen jaren heb ik een aantal gemeentebestuurders mogen spreken en coachen. Veel bestuurders die ik spreek vinden het besturen van een gemeente een gave baan. Alleen slokt het zoveel van je op, dat het ten koste gaat van je prive-leven. Dus maakt vier op de tien wethouders die een raadsperiode beginnen de termijn van vier jaar niet af. Het aantal wethouders dat om persoonlijke of gezondheidsredenen afhaakt en het niet meer volhoudt, heeft recordhoogten bereikt. Betere voorbereiding, een strenger selectiebeleid en zeker professionele begeleiding tijdens het ambt zouden kunnen helpen.

Goede begeleiding van bestuurders in de steeds meer verhardende samenleving is daarom nuttig: preventieve coaching inzetten om te voorkomen dat mensen opgebrand raken. Bestuurder van een gemeente zijn is veel meer een vak geworden. Het afbreukrisico is daarmee behoorlijk toegenomen. Het aantal afgetreden wethouders is stabiel hoog en dat is opmerkelijk.

Pool Management & Organisatie beschikt over coach-professionals die weten wat het is om bestuurder te zijn. Zij kunnen helpen met vraagstukken als: hoe bepaal je de ambities van je gemeente en van je eigen portefeuille? Hoe leg je een realistisch en eerlijk verhaal neer bij de inwoners en ondernemers? Beloof je gouden bergen of niet? En welke kwaliteiten van jou kunnen het beste worden ingezet voor een optimaal resultaat?

Goede begeleiding levert alleen maar meer op! 25 miljoen euro per jaar zijn gemeenten kwijt aan wachtgeld. Zonde, want met een goede begeleiding ‘aan de voorkant’, had de gemeente met dit geld andere dingen kunnen doen. En misschien nog belangrijker: gun een bestuurder een coach. Een topsporter kan ook niet zonder.

Interesse in coaching of een keer van gedachten wisselen? Neem contact op met Peter van der Terp, nationaal én internationaal topkorfbalarbiter, maar bovenal ook
partner voor de overheid bij Pool Management & Organisatie. Dit kan via via 06-295 155 47 of mail naar p.vanderterp@pool-management.nl.

Na zijn eigen gemeentelijke ervaring als o.a. bestuurder en leidinggevende, is hij nu alweer meerdere jaren als adviseur actief voor gemeenten en overheden en ook graag voor jou wil hij het verschil maken.