“Hebt u vandaag nog een van uw fte’s gesproken?”. Als we dat op deze manier formuleren, komt dat op zijn minst vreemd over. Maar toch komt het nogal eens voor dat op deze manier over medewerkers wordt gesproken. En laat duidelijk zijn, er is op zich niets mis mee met het uitdrukken van je personeelssterkte in een bepaalde eenheid, als het daar maar niet bij blijft. 

Achter dat aantal fte’s gaat een wereld schuil van mensen met een keur aan talenten, ervaringen en kwaliteiten. Unieke mensen, met elk hun eigen karakter, hun eigen leven, hun eigen achtergrond.

Het is bijzonder inspirerend en verrijkend voor jezelf en goed voor de organisatie om je te verdiepen in deze wereld. Je ontdekt zo dat Chantal van de receptie mantelzorger is voor haar mindervalide buurvrouw. Dat Jan van P&O, die schijnbaar niet vooruit te branden is, iedere zaterdag op het voetbalveld staat om de pupillen te trainen. Je komt er achter dat Anneke van de financiële administratie eigenlijk beëdigd Duitse tolk is, terwijl je een vermogen uitgeeft voor de vertaling van je bedrijfsbrochures. Je ziet dat je mensen huizen kopen, hypotheken afsluiten, hun kinderen begeleiden naar volwassenheid, knokken tegen ziekte, leren omgaan met teleurstellingen of gigantisch uit hun dak kunnen gaan.

Het kan je aan het denken zetten of je voldoende ruimte geeft aan de kwaliteiten die je mensen met zich meedragen. Maar je komt er vooral achter: “Bij ons werken geen fte’s, maar mensen!”

– Klaas Pool

.