Op verpakking van vla en yoghurt zie je het staan: ten minste houdbaar tot. Over het algemeen is het verstandig zo’n waarschuwing serieus te nemen. Je wilt immers zeker weten dat je het nog kunt eten zonder allerlei vervelende gevolgen. Check daarom met regelmaat de houdbaarheidsdatum. Maar geldt dat alleen voor producten, of hebben mensen ook een houdbaarheidsdatum? 

Zit u nog op de juiste plek?

In onze begeleiding van organisaties komen we nogal eens tegen dat er in het geheel geen houdbaarheidscheck is of iemand nog op ‘de juiste plek’ zit. Mensen die deel uit zijn gaan maken van het meubilair, zitten al tientallen jaren op dezelfde plek. Gewoon rustig blijven zitten, doen wat je gevraagd wordt, zorgen dat je niet teveel opvalt, en zo kun je het jaren volhouden. Zowel de leidinggevenden als collega’s kunnen dan onvoldoende duidelijk maken wat de toegevoegde waarde is die iemand biedt, en wat nog erger is, de betrokkene zelf ook niet. Het lijkt me verschrikkelijk om zo iedere dag naar je werk te gaan: je uren draaien, maar niet weten waar het eigenlijk goed voor is.

Het vuur is er uit

Het komt echter niet alleen voor bij medewerkers, maar ook bij leidinggevenden, directeuren en bestuurders. Soms zitten ze iedereen en vooral zichzelf in de weg, jarenlang, zonder dat het ter sprake wordt gebracht. Er wordt niet meer ingespeeld op maatschappelijke ontwikkelingen, het vuur is eruit en langzaam maar zeker glijdt de organisatie weg van het speelveld. Geen focus meer op de klant, maar op de bonus. Geen focus meer op de medewerkers, maar op eigen commissariaten en nevenfuncties.

Geef elkaar een houdbaarheidsdatum mee

Hoe zou het zijn om iedereen een houdbaarheidsdatum mee te geven? Direct bij binnenkomst de vraag te stellen: “Wat verwachten we van elkaar, hoeveel tijd nemen we daar voor en wanneer nemen we weer afscheid?” Niet wachten tot we elkaar niets meer te vertellen hebben en we met allerlei goudgerande regelingen een afscheid moeten forceren. Maar vooraf afspreken dat je met elkaar voor een periode van bijvoorbeeld zeven jaar als directeur en organisatie aan elkaar verbindt en welke bijdrage je gedurende die periode van elkaar mag verwachten.

Durven we het aan, van beide kanten?

– Klaas Pool