Herman Finkers heeft, net als ik trouwens, zijn vrouw op de ijsbaan ontmoet. Iedereen schaatst linksom op ijsbanen, maar in het dorp waar de vrouw van Herman woonde schaatsen ze rechtsom. Het leek Herman leuk om een keer in dat dorp te gaan schaatsen. “Zo heb ik dus mijn vrouw ontmoet”, aldus Herman.

Vandaag, donderdag 31 januari, is het Andersomdag en doen we alles andersom. Zo zijn er schaatsbanen waar op die dag tegen de richting in wordt gereden.

Dat ‘alles’ andersom moeten we trouwens met een korreltje zout nemen. Zo is het nog steeds handig om eerst uit bed te stappen, dan naar de wc te gaan en daarna te doen wat je moet doen, ook op Andersomdag. Maar toch, zo’n Andersomdag is helemaal niet zo gek. Het wijst je fijntjes op de mogelijkheid om op een andere manier naar dingen te kijken. Vaste patronen kunnen best handig zijn, maar tegelijkertijd zorgen ze vaak voor een beperking van je blikveld.

“Zo heb ik dus mijn vrouw ontmoet”

Organisaties blijken soms huiverig om mensen ‘van buiten’ aan te trekken. Dat zijn immers vaak mensen die niet volgens de – binnen de sector – geëigende patronen te werk gaan. Mensen die ‘lastige’ vragen stellen, over waarom je doet wat je doet en hoe je het doet. Maar juist die ‘lastige’ vragen kunnen helpen om op een andere manier naar je organisatie te kijken. Het brengt je vaak tot nieuwe inzichten en mogelijk tot veranderingen die van grote invloed zijn.

De Andersomdag kan ook goed helpen om je er aan te herinneren dat je problemen niet groter moet maken dan ze zijn, maar juist problemen positief moet benaderen en ze als een uitdaging zien. Te vaak blijven we hangen in een zurig gemopper en zadelen we onszelf op met het idee dat er geen licht meer aan het eind van de tunnel komt. “Draai je om, loop de andere richting op en je merkt dat de wereld er anders uitziet.”

Maar misschien moet het nog wat radicaler:

  • Geen boze blik naar degene die je net de weg afsnijdt, maar een vriendelijke glimlach
  • Geen ontslag voor degene die een catastrofale fout heeft gemaakt, maar positioneren als ervaringsdeskundige
  • Geen haat naar degenen die anders zijn en anders denken, maar hen benaderen met de ultieme wil wat van hen te leren

Een ideaalbeeld? Misschien. Maar zeker niet verkeerd om eens op een andere manier naar de wereld te kijken. Wie weet kom je zo de vrouw van je leven tegen.

– Klaas Pool