Op Valentijnsdag puilt mijn brievenbus uit van alle liefdesverklaringen aan mijn adres. “Dream on”, hoor ik je denken. En ja, om eerlijk te zijn heb ik in mijn hele leven nog nooit een enkel briefje of kaartje ontvangen op Valentijnsdag. Niet dat ik het mis, want ik weet mij omringd door mensen die echt van mij houden. En dat gaat verder dan het commerciële gedoe waar Valentijnsdag om draait. Maar ik kan me zo voorstellen dat er mensen zijn die best eens een briefje of kaartje zouden willen ontvangen. Dat hoeft dan echt niet per se op Valentijnsdag, maar gewoon, zomaar eens, spontaan. Een vriendelijk woord of gebaar. Heel veel mensen snakken naar een moment van ontmoeting, een arm om de schouder of een ‘big hug’.

We geven in ons landje kapitalen uit aan psychologen, therapeuten en andere deskundigen die mensen bijstaan om zichzelf te ontdekken en te laten ervaren dat ze waardevol zijn. Goed dat deze mensen er zijn. Want er zijn situaties waar echte professionals echt nodig zijn.

Heel veel mensen snakken naar een moment van ontmoeting, een arm om de schouder of een ‘big hug’.

En toch, toch geloof ik dat we elkaar een enorme dienst zouden bewijzen door om je heen te kijken en te zien of er iemand in jouw omgeving is, die een vriendelijk woord of gebaar heel goed kan gebruiken.

Op zich is dat helemaal niet zo moeilijk. Ook al heb je geen kaartje en een postzegel onder handbereik. Een vriendelijk mailtje kan op zichzelf ook al wonderen doen. Hoe je het ook doet, ga even bij jezelf na of je iemand in jouw omgeving kent die zo’n gebaar goed kan gebruiken en kom VANDAAG in actie en bezorg zo iemand een mooi moment. Zo zorgen we er voor dat niemand wordt overgeslagen met Valentijnsdag. Doe je mee?

– Klaas Pool