Een van de voorrechten van ons werk is dat we vaak mooie gesprekken voeren of bijwonen. We zien ook hoe goed leiderschap gebaat is bij het voeren van de goede dialoog met elkaar bij complexe vraagstukken Mijn ervaring met ‘het goede gesprek’ en recent met het onderwerp ‘het dialogisch gesprek’ wil ik graag met jullie delen.
Het goede gesprek
In onze dagelijkse praktijk is het voeren van het goede gesprek vaak de kern waar het om draait. Zeker als sollicitant (en kandidaat) in een werving & selectieprocedure heb je er veel belang bij om dit goede gesprek te voeren. Je hebt namelijk niet voor niets je belangstelling aangegeven voor een mooie leidinggevende positie in het onderwijs. Om in een procedure dit goede gesprek te kunnen voeren, wordt er wel wat van je gevraagd.
Uiteraard zorg je voor een goede voorbereiding, waarbij je je echt verdiept hebt in de organisatie, in je gesprekspartners en de uitdagingen die de functie met zich meebrengt. In ’het goede gesprek’ laat je je zelf zien, ben helder over je CV en vertel je over je belangrijke ervaringen en leerpunten. Een sollicitatiegesprek is géén eenrichtingsverkeer, dus bereid ook goed voor wat voor jou belangrijk is om te vragen en aan de orde te stellen. Als het goed is, wordt er van beide kanten gestuurd op de regie in het gesprek. Laat, uitgaande van je competenties, bovenal zien wij jij als persoon bent. Met deze ingrediënten ben je verzekerd van een goed gesprek en kun je hopelijk ook na het gesprek voor jezelf de goede afweging maken voor het vervolg.
Het dialogisch gesprek
Een sollicitatiegesprek is vrijwel nooit een dialogisch gesprek, dit is mij nog eens helder geschetst door Jindra Kessener. Jindra was spreker/inleider voor ons netwerk voor toezichthouders van maatschappelijke organisaties (NETMO) tijdens onze bijeenkomst van 2 april jl.
Een dialogisch gesprek is op zijn plaats, als er sprake is van een complexe situatie of een complex vraagstuk c.q. beleidsvoornemen. Jindra pleit ervoor om in die situaties niet alleen het goede gesprek met elkaar te voeren, maar een dialogisch gesprek te organiseren. De nadruk op ‘organiseren’, omdat dit in de voorbereiding én in de uitvoering het nodige vraagt. De kern van het dialogisch gesprek (c.q. leiderschap) is dat je je bewust wordt van zowel je eigen perspectieven als van de perspectieven van anderen. Dit tegen de achtergrond van het moreel kompas van een ieder. Het was een heel waardevol betoog van Jindra. Haar recent uitgebrachte boek 1) kan ik dan ook van harte aanbevelen.
1) Dialoog revolutie – De weg naar gedeeld moreel leiderschap door Jindra Kessener en Rens van Loon