Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een enorme impact op diverse sectoren, ook in onze wereld van (gezondheids)zorg, onderwijs en overheid. Het verandert de manier waarop we werken ingrijpend. Daarom zouden veel gemeenten in Nederland deze vraag centraal moeten stellen: hoe bereiden we onze gemeenschap voor op de veranderingen in werkgelegenheid door AI?
Het begint met het erkennen dat AI banen kan creëren, maar ook bestaande banen kan bedreigen. Het is essentieel om te anticiperen op deze veranderingen om zowel kansen te benutten als kwetsbare groepen te beschermen.
Een belangrijke taak voor de gemeente is om de lokale economie veerkrachtig en toekomstbestendig te maken door het bevorderen van digitale vaardigheden en innovatie. Gemeenten kunnen samen met onderwijsinstellingen en bedrijven mensen voorbereiden op nieuwe beroepen binnen de AI-industrie. Denk hierbij aan data-analyse, machine learning en programmeervaardigheden. Het doel is om de kloof tussen de vraag naar technologische vaardigheden en het aanbod van gekwalificeerd personeel te dichten.
Daarnaast kunnen gemeenten AI-innovatie stimuleren door startups en technologiebedrijven aan te trekken. Dit kan door middel van fiscale voordelen, subsidieprogramma’s of het creëren van technologiehubs waar bedrijven en kennisinstellingen samenwerken aan AI-oplossingen. Dit helpt niet alleen de economie te versterken, maar bevordert ook het ontstaan van nieuwe banen.
Maar er is ook een grote rol weggelegd voor de overheid om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan komen met deze transformatie. AI zal namelijk een grote impact gaan hebben op sectoren zoals de transport- of productiesector.
Kortom, de visie van gemeenten op AI en werkgelegenheid draait om balans: het benutten van de kansen die AI biedt, terwijl tegelijkertijd wordt gezorgd voor inclusieve economische groei en sociale bescherming.
Een hartelijke groet namens het Pool Management Overheids-team,