Macht corrumpeert niet

Tijdens een bijeenkomst van bestuurdersnetwerk Veluwe sprak hoogleraar sociale psychologie en organisatiegedrag Floor Rink over effectief bestuur en toezicht. Vanuit de vraag of men in deze gremia altijd weet wat het ‘juiste’ is om te doen, kwam als vanzelfsprekend de factor macht aan de orde. Zij poneerde de stelling ”Macht corrumpeert niet, maar macht geeft je meer vrijheid te doen wat je wilt’’.

De sleutel tot het benutten van de vrijheid die macht biedt, ligt in het ethisch gebruik ervan. Macht moet gepaard gaan met verantwoordelijkheid, integriteit en een duidelijke visie op het algemeen welzijn. Leiders die zich hiervan bewust zijn, gebruiken hun macht om een positieve impact te hebben op hun omgeving en de mensen om hen heen.

Deze benadering benadrukt het potentieel van macht als een kracht voor het goede, en inspireert tot een nieuw perspectief op de rol van macht in onze samenleving.

Leiders die op deze manier (be)sturen doen dit op basis van hun leiderschapscompetenties en een goed werkend moreel kompas. Helaas blijkt uit onderzoek dat dit niet altijd de zaken zijn waar leiders op ‘gekozen’ of benoemd worden. In de praktijk spelen demografische factoren (de 7 vinkjes) en dominantie vaak een bepalende rol.

Des te meer reden voor ons als wervings- & selectiebureaus om op zoek te gaan naar competente leiders met een goed afgesteld moreel kompas, zodat zij hun macht in kunnen zetten om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving als geheel.

Door Susan Zandbergen

Deel dit artikel via:
Lees meer over:

Gerelateerde artikelen