Actueel

Interessante artikelen over actualiteiten, blogs en ontwikkelingen die bij Pool Management & Organisatie gaande zijn.

Gemeenteraadsverkiezingen

Bestuurder van een gemeente zijn is een ‘mooie hondenbaan’

Na de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar keren veel wethouders niet terug op hun op hun post. Ze treden gedwongen of vrijwillig af. En dat terwijl de afgelopen acht jaar al 457 wethouders zijn opgestapt. Jaar op jaar worden records gebroken. Read More

Je ziet het pas, als je het door hebt

In mijn werkzaamheden als organisatieadviseur op diverse plekken in de zorg komt de term ruimte telkens in mijn hoofd. Ruimte creëren, ruimte zien, ruimte benutten, ruimte voor (zelf-)reflectie. Als voetballiefhebber zie ik een mooie parallel tussen organisatieontwikkeling en het voetballen. Read More

Organisatieontwikkeling in zorg: vanzelfsprekend met de menselijke maat!

Vrijwel alle organisaties in de zorg moeten doorlopend anticiperen op veranderingen; digitalisering, consumentisme, eHealth die meer en meer zijn intrede doet, verdergaande zorg op orde en op maat, etc. Tegelijkertijd moet er ook nog eens worden ingespeeld op personele krapte en begrensde budgetten. Naast een duidelijke agenda, vraagt dit van het management een om een gemeenschappelijke koers waarbij een ‘winning team’ in staat is om duurzame organisatieontwikkeling te realiseren.
Read More

Op zoek naar Emma (6)

Interview met Mirthe Scheffer – Studente ROC van Twente

Voor wie en waartoe leiden we op? Of zoals schrijver Yuval Noah Harari stelt: “We weten niet meer voor welke beroepen we jongeren/mensen opleiden.” Scholen acteren in een veranderende omgeving, bijvoorbeeld door wetgeving, maatschappelijke ontwikkelingen, en de verandering van tijd zoals Jan Rotmans dat noemt. De digitalisering gaat zo snel dat er beroepen verdwijnen en beroepen bijkomen. PMO is zich bewust van deze veranderingen en deed onderzoek naar de impact hiervan op het onderwijs. Deze kennis deelt zij met het werkveld. Zo bouwen we een netwerk van mensen die naast hun kundigheid ook inspiratie in hun vak opdoen om toekomstgericht onderwijs vorm te geven.

Pool Management & Organisatie (PMO) had in 2020 een aantal gesprekken met stakeholders van onderwijsinstellingen en interimmanagers over het thema: Op zoek naar Emma. Uitgangspunt bij de gesprekken is Emma, voor haar doen we het allemaal. Emma stellen we ons voor als een meisje op uw school. Ze kan 15 jaar zijn, of 18, of 20 jaar, maar zij is het uitgangspunt. Henny Harkema interviewt Mirthe Scheffer.

Read More