Nationale Collegadag

Jaarlijks wordt op de eerste donderdag van april de Nationale Collegadag gevierd. Dit jaar was dat op 4 april. Behalve het trakteren op een tompouce of een bos bloemen, heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld met een compliment of een activiteit bij te dragen aan een positieve werkcultuur en een productieve werkomgeving, en dat natuurlijk niet alleen op deze dag maar ook erna.

Oprechte waardering en aandacht, want dat is waar het hier om gaat, vormen de bouwstenen van een veilige en respectvolle werkomgeving. Wanneer mensen zich gezien en gehoord voelen, groeit het wederzijds respect. Toon je oprecht interesse in anderen, erken je hun prestaties en geef je positieve feedback, dan versterkt dat de band tussen teamleden. Investeren in waardering en aandacht is de moeite waard, als organisatie leg je zo een fundament voor een gezonde en gelukkige werkomgeving waarin medewerkers gedijen en tot ontwikkeling komen.

Iedereen kan bijdragen aan die positieve werkcultuur en veilige werkomgeving. Hoe? Hieronder een paar suggesties voor wat je zelf kunt doen, op een zichtbare manier voor anderen.

Actieve deelname
Neem actief deel aan activiteiten tijdens de Collegadag (of op andere, voor het team, belangrijke momenten). Toon interesse in anderen, luister naar hun verhalen en deel ook je eigen ervaringen. Dat laat zien dat je betrokken bent bij het team en bereid bent relaties op te bouwen.

Positieve houding
Behoud een positieve en optimistische houding, zowel tijdens het evenement als op de werkvloer daarna. Positiviteit is aanstekelijk en kan anderen motiveren om ook positief te blijven, zelfs als er uitdagingen zijn.

Samenwerking
Werk samen met je collega’s tijdens teamactiviteiten en tijdens het werk. Toon bereidheid om anderen te helpen en ondersteuning te bieden wanneer dat nodig is. Dit laat zien dat je een teamspeler bent en dat je waarde hecht aan samenwerking.

Respectvolle communicatie
Communiceer op een respectvolle en vriendelijke manier met je collega’s, zowel tijdens informele interacties als tijdens werkgerelateerde gesprekken. Sta open voor de ideeën en meningen van anderen en vermijd roddelen of negativiteit.

Verantwoordelijkheid nemen
Neem verantwoordelijkheid voor je taken en verplichtingen op het werk. Zorg ervoor dat je op tijd bent, je werk naar behoren uitvoert en eventuele problemen proactief aanpakt. Dit laat zien dat je betrouwbaar en toegewijd bent aan je werk.

Mensen zullen zien dat je bijdraagt aan een positieve werkomgeving door jouw acties en gedragingen te observeren. Ze zullen merken of je actief deelneemt aan de teamactiviteiten, een positieve houding behoudt, goed samenwerkt met anderen, respectvol communiceert en verantwoordelijkheid neemt voor je werk. Deze eigenschappen dragen bij aan het opbouwen van een veilige werkomgeving en een sterke teamdynamiek en kunnen anderen inspireren om hetzelfde te doen. Of je nu bestuurder, manager of medewerker bent, het geldt voor iedereen die onderdeel is van een organisatie.

Kortom, de Nationale Collegadag is een mooie gelegenheid voor het (nog meer) creëren van een positieve werkcultuur. En dan niet tijdelijk, maar blijvend!

Veel succes!

Door Janny Flierjans

Deel dit artikel via:
Lees meer over:

Gerelateerde artikelen