Aan de toekomst bouwen vanuit het heden

Op 11 april 2024 verzamelden bijna 1.000 schoolleiders zich op de vernieuwde locatie van het NBC in Nieuwegein voor het VO-congres met als thema ‘Generatie Z voor ‘boomers’. Het programma bood een gevarieerde mix van plenaire sessies en interactieve workshops. De aandacht was tijdens het congres gericht op de generatie die op dit moment in de schoolbanken zit: Gen Z.

Generatie Z kenmerkt zich onder andere met hun vraag: ‘wat gaan we eraan doen?’ Deze leerlingen zijn niet alleen gedreven door waarden, maar ook door actie. Keynotespreker Hajar Yagkoubi wees erop dat generatie Z door de beperkingen van de coronapandemie weinig mogelijkheden heeft gehad om ervaringen op te doen. Bovendien hebben ze, los van de pandemie, nog weinig gezien dat crises kunnen worden overwonnen en dat generaties veerkracht tonen.

Hier komen onderwijsprofessionals in beeld: met hun ervaring hebben ze het vermogen om vertrouwen over te dragen aan jongeren en te laten zien: ‘Als we samen actie ondernemen, kunnen we obstakels overwinnen.’

Tussen de plenaire sessies en interactieve workshops brachten deelnemers van het congres een bezoekje aan de aanwezige stands. Midden op de beursvloer stond de stand van Versteege Search & Interim-management, omgetoverd tot een bruisende bouwplaats. Naast deskundige adviseurs was daar ook gast-bouwer Bob, die de aanwezige schoolleiders informeerde over de dienstverlening van Versteege Search & Interim-management. De stand trok veel belangstelling en bracht mooie gesprekken op gang over hoe Versteege Search & Interim-management als ondersteuner van schoolleiders kan bijdragen aan de ontwikkeling van goed onderwijs. Of het nu gaat om werving & selectie voor vaste posities, tijdelijk leiderschap voor interim-opdrachten of leiderschapsontwikkeling; met Versteege Serach & Interim-management kun je mee bouwen aan goed onderwijs. Als dank voor de getoonde interesse kregen schoolleiders een goodie-bag van Bob, zodat niemand met lege handen naar huis ging.

Als afsluiting van het congres benoemde Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad, de dringende kwesties binnen het onderwijs die actie vereisen: het personeelstekort, de herziening van het curriculum en de noodzaak van samenwerking tussen leerlingen, leraren, schoolleiders, bestuurders en politici. Een oproep aan iedereen om vanuit het heden mee te bouwen aan goed onderwijs.

Deel dit artikel via:
Lees meer over:

Gerelateerde artikelen