Hokjesdenken

We kennen het allemaal: denken in hokjes. Ook in het onderwijs; meestal niet vanuit een positieve insteek: ‘Oh, die komt daar vandaan’, ‘Oh, dat is een vmbo-leerling’, ‘Oh, dat ging toen daar niet lekker met haar, dan zal ze dit ook wel niet kunnen. Die moeten we niet hebben.’ Denken in hokjes staat ver van een open mind. Een vriend van mij sprak in dergelijke gevallen vaak de gedenkwaardige woorden: ‘Mind is a like parachute, it only works when it is open.’ Inmiddels weet ik dat hij die uitspraak van iemand anders geleend had. Maar dat maakt de strekking niet minder waar!

Mensen kunnen veranderen. Vmbo’ers worden vaak mbo’ers, worden de vakmensen die we hard nodig hebben. Iets wat buiten het onderwijs, maar ook daarbinnen (vwo en hoger onderwijs) nog wel eens vergeten wordt. Zonder die vakmensen komt er straks geen water meer uit de kraan, blijven de auto’s staan en zitten we in het donker. Niet onbelangrijk, maar eigenlijk gaat het me daar niet om. Ik wil iedereen uitdagen om los te komen van die hokjesgeest. Laten we vanaf nu gewoon mensen op hun eigen merites beoordelen. Dus niet: ’Geen koe zo bont, of er zit wel een vlekje aan.’ Daarmee doe je mensen te kort.

Soms gedijt iemand niet in een bepaalde omgeving of moeten er nog stappen worden gezet voor ontwikkeling. In een eerder blog heeft collega Alex de Gruijter al eens een lans gebroken voor de ‘dark horse’. Ik kan uit ervaring zeggen dat verandering van taak of omgeving ‘wonderen kan verrichten’ voor mensen die op hun werkplek of in hun functie niet heel erg uit de verf komen. Maar dan moeten we wel willen kijken naar de 80% die goed gaat en niet naar die 20% die minder gaat. Dat vraagt om lef, voor mij is het meer een kwestie van een faire kans geven en in te durven zetten op ontwikkeling.

Diverse keren heb ik in leidinggevende functies dan ook de keuze gemaakt om iemand een kans te bieden in een andere positie. Vaak reageerde de omgeving wantrouwend. Als ik erop terugkijk, zie ik alleen maar positieve resultaten. Niet alleen de persoon in kwestie leefde op en bereikte betere resultaten, ook de organisatie werd er beter van. En daar gaat het uiteindelijk om, daar willen we als Pool Management ook aan bijdragen: organisaties ontwikkelen door mensen te ontwikkelen. Soms moet je dan onverwachte dingen doen. Ik daag u graag uit om die stap te zetten! Aan ons zal het niet liggen. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt is het van belang om met een open mind kansen te zien en die te benutten.

Door Pieter Corée

Deel dit artikel via:
Lees meer over:

Gerelateerde artikelen