De uitdaging van complexe opdrachten

Donderdag 18 januari 2024 | Joost Kampen en Roland de Bruijn

Ontwikkelthema’s

 

Probleemanalyse

Systeemdenken

Interveniëren

Leiderschap door dialoog

De verwaarloosde organisatie

Deelnemers maken op een interactieve wijze kennis met het concept van de verwaarloosde organisatie. Joost Kampen pendelt daarbij tussen theorie, concrete voorbeelden en praktische toepassingen. De verwaarloosde organisatie is een organisatiesysteem waar het langdurig heeft ontbroken aan sturing en begeleiding van de dagelijkse operatie en van ontwikkeling van mensen en organisatie, waardoor productiviteit en kwaliteit van de dienstverlening achterblijven, de motivatie onder management en medewerkers afneemt en de mensen het vertrouwen zijn kwijtgeraakt en in de overleefstand zijn gegaan. Vaak wordt dan een tijdelijk leider ingeschakeld die de rust gaat herstellen.

Einde discussie, leiderschap door dialoog

In dit deel van de masterclass neemt Roland de Bruijn je mee in de D2S-methode. D2S (dialogue to synergize) leert je in gesprekken de regie te voeren en spanning op een positieve en productieve manier te gebruiken. Het betekent dat je meer verantwoordelijkheid neemt voor de woorden die je kiest en de impact die ze hebben. Het is een vorm van leiderschap waarmee je niet alleen sturing geeft aan jezelf, maar waarmee je ook je gesprekspartners aanzet tot een meer bevredigende en productieve manier van communiceren. Hoe kun jij de discussie vervangen door dialoog?

De spanning van een meningsverschil gaat over inspiratie, een meningsverschil kun je zien als een kans. Een kans om de complexe werkelijkheid beter te begrijpen en daarmee de weg vrij te maken voor ontwikkeling en innovatief.

Tijdens de masterclass ‘De uitdaging van complexe opdrachten’ word je uitgedaagd antwoord te geven op de volgende vragen:

• Wat betekenen de aangereikte kennis, inzichten en vaardigheden voor mij? En op welke manier sluiten die al dan niet aan bij mijn persoonlijke opvattingen en (impliciete) aannames en mijn manier van werken?
• Wat is de meerwaarde van de masterclass voor mij persoonlijk? Welke inzichten heb ik tijdens deze masterclass verworven?
• Op welke wijze kan ik de aangedragen kennis en inzichten toepassen binnen de context waarbinnen ik werk?

Joost Kampen en Roland de Bruijn besteden expliciet aandacht en tijd aan deze vragen tijdens de masterclass. Hiermee geven we uitdrukking aan onze visie op Tijdelijk Leiderschap (zie cirkel), het steeds weer pendelen tussen:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik brengen?
  • Wat vraagt de opdrachtgever / organisatie van mij?

Door dat met elkaar te delen tijdens het inhoudelijke deel overdag én de intervisie in het avondprogramma, vindt er een verdieping van het leren plaats: van theorie naar praktijk.

Docent: Joost Kampen

Joost Kampen is organisatiedeskundige en geestelijk vader van de theorie van de verwaarloosde organisatie. Hij doet onderzoek vanuit de Vrije Universiteit en Universiteit Twente en is docent in diverse opleidingen bij SIOO, Business School Nederland, AOG en NBA Opleidingen. In de afgelopen 20 jaar begeleidde Joost Kampen rond de 400 organisaties en heeft ervaren dat verwaarlozing niet alleen voorkomt bij overheids- en non profit organisaties, maar ook bij financiële instellingen, in de ICT of in de industrie.

Als een medewerker zijn verhaal niet kwijt kan bij zijn leidinggevende, bijvoorbeeld nadat hij een paar lastige klanten aan de lijn heeft gehad, voelt hij zich verwaarloosd. En als de mentale en fysieke afwezigheid van de leidinggevende maar lang genoeg duurt, gaat die medewerker zijn eigen ding doen. Dan denkt hij: ik doe mijn eigen werkje wel, bekijk het allemaal maar.’

Tijdens dit deel van de masterclass neemt Joost Kampen je mee in de filosofie van de verwaarloosde organisatie en jouw rol als tijdelijk leider. Na afloop ontvang je het in januari 2023 verschenen boek Destructief leiderschap: Theorie en praktijk van leiders in verwaarloosde organisaties.

Docent: Roland de Bruijn

Roland de Bruijn is spreker, coach en onderzoeker. Samen met Fons Trompenaars doet hij onderzoek naar communicatie en samenwerken. Met name diversiteit en het realiseren van inclusiviteit met behulp van verbindende communicatie heeft zijn interesse. Het wetenschappelijke werk van Trompenaars heeft hij gebruikt voor de ontwikkeling van de dialoogmethode Dialogue to Synergize (D2S). Hij coacht en traint professionals om met D2S hun gespreksvaardigheden naar een hoger niveau te tillen en (menings)verschillen op een positieve en productieve manier te gebruiken. Dit resulteert in een vitale samenwerking met meer voortgang, ontwikkeling en innovatie.

In dit deel van de masterclass neemt Roland de Bruijn je mee in de D2S-methode. D2S (dialogue to synergizeleert je in gesprekken de regie te voeren en spanning op een positieve en productieve manier te gebruiken. Het betekent dat je meer verantwoordelijkheid neemt voor de woorden die je kiest en de impact die ze hebben. Het is een vorm van leiderschap waarmee je niet alleen sturing geeft aan jezelf, maar waarmee je ook je gesprekspartners aanzet tot een meer bevredigende en productieve manier van communiceren. Hoe kan jij de discussie vervangen door dialoog?

 

Opzet masterclass

De masterclass bestaat uit 3 dagdelen: ochtend, middag en avond. Het avonddeel (van 17.00 uur tot 19.00 uur is facultatief) biedt de mogelijkheid om na een korte snackpauze op basis van de behandelde thema’s en/of actuele vragen middels verschillende intervisiemethodieken met elkaar aan het werk te gaan. De investering bedraagt 635 euro (ex btw) per masterclass. Voor interim-managers en tijdelijk leiders die tijdens het moment van aanmelden actief zijn voor Pool Management & Organisatie of Versteege Search & Interim-management, geldt een gereduceerd tarief.

Om de kwaliteit te waarborgen zal na aanmelding via het onderstaande formulier gekeken worden naar geschiktheid van deelnemer en beschikbaarheid binnen de masterclass, waarbij een groep van 15 deelnemers het uitgangspunt is.

Aanmeldformulier

Deelname aan de masterclass(es) is op basis van beschikbaarheid (i.v.m. een maximale groepsgrootte). Na jouw aanmelding nemen wij contact op over de beschikbaarheid en verstrekken wij verdere informatie over de betreffende masterclass(es).
Naam(Vereist)
Ik meld mij aan voor de volgende masterclass(es):(Vereist)
Factuurgegevens(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Locatie

Alle masterclasses organiseren wij bij Hotel Belmont in Ede. 

50|50 Hotel Belmont
Goorsteeg 66
6718 TB Ede

T: 0318-482365
W: www.5050-belmont.nl

Wil je meer weten?

Voor iedere ontwikkeling is een eerste stap nodig. Wil je werk maken van je eigen talentontwikkeling?

Bel 053 – 200 02 19 voor een kennismaking met één van onze mensen.

NEEM CONTACT MET ONS OP!

Leergang Tijdelijk Leiderschap

overzicht masterclasses

De uitdaging van complexe opdrachten

MASTERCLASS | 18 jan 2024

Tijdens deze masterclass maak je op een interactieve wijze kennis met het concept van de verwaarloosde organisatie. Joost Kampen pendelt daarbij tussen theorie, concrete voorbeelden en praktische toepassingen. Vervolgens neemt Roland de Bruijn je mee in de D2S-methode (dialogue to synergize). D2S leert je in gesprekken de regie te voeren en spanningen op een positieve en productieve manier te gebruiken.

Ontdek

Van weerstand naar veranderbereidheid

MASTERCLASS  | 16 mei 2024

Weerstand klinkt negatief en impliceert dat men niet wil veranderen. Erwin Metselaar praat liever over veranderbereidheid; het vermogen om te kunnen en willen veranderen. Veranderbereidheid biedt een positieve kijk op het realiseren van organisatieverandering. In deze masterclass maak je onder andere kennis met het DINAMO-diagnosemodel.

Ontdek

Persoonlijk
leiderschap

MASTERCLASS  | 3 oktober 2024

In de leergang speelt inspirerend leiderschap een belangrijke rol. Alexandra van ’t Geloof bespreekt in een interactieve masterclass de meest actuele en relevante inzichten over inspirerend en persoonlijk leiderschap. Op basis van jouw persoonlijke leerdoelen en die van medecursisten bespreken we de invloed van leiderschap op de psychologische basisbehoeften: autonomie, verbondenheid en competentie.

Ontdek

Dynamiek en transitie in organisaties

MASTERCLASS | 23 jan 2025

Een van de uitdagingen voor leiders is veranderingen in goede banen leiden. De verandering is niet de uitdaging, maar de transitie des te meer. Leiders zullen oog, oor en hart moeten hebben voor transitie. Een leider die succesvol en duurzaam veranderingen leidt, fungeert als een secure base. In deze masterclass neemt Marnix Reijmerink van De School voor Transitie je mee in de thema’s van transitie, secure bases en leiderschap.

Ontdek

Cultuuraspecten in de organisatie

MASTERCLASS  | 16 juni 2025

In deze masterclass laat Frank Weijers je kennis maken met het gedachtegoed en de daarbij passende werkvormen en interventies van Deep Democracy. Deze benaderingswijze en manier van werken laat je op een bijzondere manier naar organisaties kijken (paradigma shift). Je krijgt tools om aan het werk te gaan met inclusieve besluitvorming, het voeren van het goede gesprek en het boven tafel krijgen van wat verborgen blijft.

Ontdek

De impact van een succesvol team

MASTERCLASS | 2 OKTOBER 2025

Gezonde teams zijn essentieel voor organisatiesucces. Van tijdelijk leiders vraagt dat om kijken met de teambril en het doen van interventies om de kracht van teams optimaal te benutten. Tijdens deze masterclass maak je kennis met recente inzichten op het gebied van teamontwikkeling. Je leert wat je zelf kunt doen; in het team waaraan je leidinggeeft of in het team met leiders waarvan je zelf deel uitmaakt.

Ontdek