Door Harry Groeneveld

September: vaak de maand met een opstart van nieuwe of een doorstart van lopende activiteiten na de vakantieperiode. Waarbij het voor de achterblijvers, zeker in de uitvoerende zorg, ook hard werken is gebleven in deze zomer, al was er op veel plaatsen extra support van vrijwilligers en familie. Hoe dan ook, in september komt alles weer goed op gang.

Dit jaar wel met extra aandachtpunten in de sociaal-maatschappelijke sector. Wat te denken van de opgelopen (energie) lasten, stijgende loonkosten en de neerwaartse druk op beschikbare budgetten?

Door de val van het kabinet zijn onzekerheden verder toegenomen, ondanks dat de Tweede Kamer veel onderwerpen als niet-controversieel heeft verklaard, om zo bij meerdere dossiers de vaart er in te houden. Deze situatie doet een nog groter appel op innovatieve werkwijzen en vernieuwende samenwerkingen.

In meerdere regio’s was innovatie door de gevolgen van de pandemie al op gang gekomen en krijgt die nu een extra boost op basis van de uitwerkingen vanwege o.a. het IZA-akkoord. Ondanks de kritiek op de bureaucratische componenten die er mee zijn gemoeid, biedt het akkoord zeker extra inspiratie en mogelijkheden om keten- en segment-overstijgend te gaan werken.

Onderling vertrouwen en een trial-and-error-mentaliteit zijn van belang naast het vermijden van een “not invented here”-insteek, door gebruik te maken van nieuwe bewezen werkwijzen en (zorg)technologie.

Via onze samenwerking met de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning Vilans gaat een aantal van de interim professionals uit onze netwerkorganisatie hieraan mede ondersteuning bieden bij de deelnemende organisaties.

Ook in onze directe contacten met onze organisaties zijn we beschikbaar als sparringpartner en kunnen we support met ons team bieden op die onderdelen waarvoor organisaties zelf (tijdelijk) niet de competenties en/of capaciteit beschikbaar hebben.

Met hartelijke groet,


Harry Groeneveld